Művelődési, Közösségi Ház

2096 Üröm, Iskola u. 4.
Intézményvezető: Papp Ákos
06-26-350-064

pmh@urom.hu 

Az ürömi Közösségi Ház épülete már az 1930-as években a Csizmás vendéglőként adott helyet a vigadni vágyóknak, elsősorban az Ürömön élő svábok táncait járták a bálokon.

Az 50-es évek elejétől már kultúrházként működött az intézmény, amelyen keresztül a mai napig ellátja az önkormányzat közművelődési feladatait.

Hagyományos közművelődési tevékenységünk során a minőségre törekszünk. Ez mutatkozik meg a rendszeres koncert és színházi programokban is.

Az Ürömi Színházi Esték sorozatot az egyik legsikeresebb programunk volt. A budapesti színházak műsorán lévő darabok „ helybe hozása”, a nyári szabadtéri színház kialakítása egy új és nagyszabású vállalkozás volt.

Saját kezdeményezésre, Hunyadi : A három sárkány című darabját az Alexander Produkció és a Közösségi Ház közösen állította színpadra, melynek fedezetét szponzorok bevonásával tudtuk megteremteni. Azóta már rendezők, színházak keresték meg a Közösségi Házat egy új produkció létrehozásának, ősbemutatójának gondolatával. Így jött létre Ürömön a Karinthy Színház műsorán lévő Acélmagnóliák című darab is.

A koncertsorozat keretében igyekszünk megvalósítani azt a célt, amely a község, a környező települések és Budapest közeli kerületeinek ismerteti meg a magyar zenei élet sokszínűségét. Az előadók meghívásánál szem előtt tartjuk a hagyományőrzést, a népi kultúra értékeinek megismertetését, illetve előnyben részesítjük azokat a törekvéseket, amelyek a népzenei és néptánc alapokra helyezik a jazz, a modern zene, vagy akár a kortárs táncművészeti előadásokat. A kezdeményezés sikerét bizonyítja, hogy az ifjúság örömmel fogadta azokat a produkciókat is, amelyek túlmutattak a populáris kultúra megszokott és ismert formációin.

Koncertezett nálunk az Agostones, a Dresch Quartett, őket az ürömi közönség már jól ismeri és a Djabe együttes - akik az ürömi közönség számára viszonylag ismeretlenek voltak, de a jazz world/fusion elsőszámú magyarországi zenekarát ez évben már közkívánatra hívtuk meg.

A koncertsorozat vendége volt a magyar autentikus népzenét játszó Szalamás együttes, a Téka Együttes, a Fonó Együttes, Ökrös Csaba és Barátai, ifj. Csoóri Sándor zenekara, a cigány folklór különböző dialektusaiból vett hagyományos népzenei előadással a Szilvási Gipsy Folk Band, a Besh o drom, a Gép Folklór, a Hegedős Együttes.

Szerettük volna minél több alkalommal megszólítani a fiatalokat, ezért olyan programot állítottunk össze, amely kifejezetten az ifjúság részvételével, az ifjúságnak szól. Így született meg 2005-ben a "Fergeteg partyként" meghirdetett tehetségkutató programunk, fiatal együttesek, zenészek számára. A felhívásunkra jelentkezők közül meglepetésünkre Székesfehérvárról és a XVI. kerületből is érkeztek Ürömre. A rendezvény záró eseményeként a Bëlga adott koncertet.

Sikernek könyvelhetjük el, hogy a közép korosztály generációjának kultuszává vált Cseh Tamás koncertjén a közönség 40%-a a fiatal korosztályt képviselte.

2004-ben a Közösségi Ház támogatásával létrejött az Ifjúsági Klub. A klub eredeti tevékenységét megtartva felvállalta a 15-25 éves korosztály összefogását, szabadidő eltöltésének szervezését. A feladat fontosságát jelzi, hogy Üröm Község Önkormányzata a helyi közművelődési rendeletben az egyik kiemelten támogatandó tevékenységként határozza meg az Ifjúsági Klub működését. Ez magyarázható Üröm sajátos elhelyezkedésével, az ott lakók heterogén társadalmi összetételével is.

Célunk tehát egy olyan közösségi szintér kialakítása, amely a legkülönbözőbb tevékenységekkel helyt ad a fiatalok kulturális, sport , társas összejövetel iránti igényének megvalósításához, formálja szemléletüket és lehetőséget teremt életvitelük számukra és környezetük számára is megnyugtató, előrevivő alakításában.

Jelenleg a Közösségi Házban több alkotó csoport működik. Elsősorban a mozgásművészet –, balett, hastánc,hip- hop, break- kap helyet. Kiemelkedő a Közösségi Ház keretein belül működő Ürömi Öröm Néptáncműhely Alapítvány működése, amely több mint 30 éves múltra tekint vissza. A néptánc oktatás 5 korcsoportban, heti 20 órában folyik.

A legkisebbeket a Ringató várja, illetve az óvodás és kisiskolások minden évben bérletes meseszínház programunk keretében változatos és igényes színházi és zenei produkciókat láthatnak. Az iskolával közösen veszünk részt az országos mesevetélkedőn, ahol az ürömi iskolások nagyon jó helyezést értek el.

Hagyományosan jó a kapcsolat a civil szervezetekkel. A programokba aktívan kapcsolódnak, sokszor önálló szervezéssel ( pl: Ürömi Hagyományőrző Egyesület farsangi, szüreti, tavaszköszöntő rendezvényei)

A Közkincs pályázaton nyert összegből 2004-ben a Közösségi Ház felújítására és több funkciós színtér létrehozására volt lehetőség. Ennek eredményeként működik az ingyenes hozzáférést biztosító „E-kuckó” is. 2009-ben szintén pályázati pénzből megújulhatott a Közösségi Ház könyvtára is.

Tevékenységünk sokszor a Közösségi Ház falain kívülre is kiterjed. A Nyári Fesztivál, szervezésében, Alexandra Pavlovna nagyhercegnő ürömi sírkápolnába történő visszahelyezési szertartásának szervezésében való közreműködéssel, illetve Üröm lakosságának közös megmozdulásainak szervezésében, vagy azokban történő részvétellel.

pdf Adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatok