Önkormányzatunk évek óta nem emelte meg a korábbi években bevezetett helyi adók törvényben megengedett mértékét.

 

Sajnos a központi finanszírozások változásai minket is rákényszerített arra, hogy a 2020-as gazdasági évtől a helyi építményadónál úgy az épületek, mint a lakások tekintetében 100 Ft-tal emeljük a korábban megállapított 900 Ft/m2-es adó mértékét, mely 2020. január 01-jétől 1000 Ft/m2/év lesz.

 

Emlékeztetni szeretném a tisztelt adózókat arra, hogy településünkön - a helyi adók bevezetése óta - széles körű mentességet, illetve kedvezményt biztosít az önkormányzat rendelete a helyi adókra.

 

A 2020. január 01-jétől alkalmazandó helyi adórendeletünk az épületek esetében a hasznos alapterület (kivéve tüzelőanyag tároló, mosókonyha, lépcsőház, 190 cm-nél alacsonyabb belmagasság stb.) 160 m2-éig 100 %-os a mentesség, azaz nem kell adót fizetni, míg a lakásoknál a mentesség 60 m2-ig illeti meg a tulajdonost. Mindez azt jeleni, hogy akinek a tulajdonában egy 170 m2-es (hasznos alapterületű) ház van, úgy csak 10 m2 után fog adózni, lakás esetében egy 70 m2-es (hasznos alapterületű) lakást figyelembe véve szintén csak 10 m2 után terheli adófizetési kötelezettség.

 

Fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy a fenti 100 %-os mentesség csak az Ürömön lakóhellyel (állandó) rendelkező adóalanyokat illeti meg.

Aki nem rendelkezik ürömi lakóhellyel, az az előbbiekben említett kedvezmény 50 %-ára lesz jogosult. Előző példánknál maradva, a 160 m2 kedvezmény 50 %-a, azaz 80 m2 a mentes lakóépületnél, lakás esetében 30 m2 a mentes terület.

 

Akinek több ingatlana van, az ingatlanonként érvényesítheti a fentiekben leírt kedvezményeket.

 

100 %-ban mentesek a 40 évnél idősebb épületek, amennyiben a tulajdonos az építés, illetve a használatba vétel időpontját igazolni tudja. Abban az esetben, ha az ingatlant idő közben 50 %-kal bővítették, a 40 évet a bővítés időpontjától kell számítani.

 

Ismételten fel szeretném hívni azon ingatlantulajdonosok figyelmét, akik nem rendelkeznek állandó ürömi lakóhellyel, úgy ezt még december 20-ig lehetőségük van pótolni, és ha ezt megteszik, az önkormányzat rendelet értelmében a kedvezmények 100 %-ára lesznek jogosultak.

 

 

 

 

 

Üröm, 2019. december hó

 

                                                                                 dr. Halász Mónika

                                                                                           jegyző

 

 
FacebookIWIWSatartlapGoogle bookmarkTwitterMyspace bookmark