Elérhetőségek:
Cím: Üröm, Petőfi Sándor u.22
Tel/FAX: 06 26 350-658
Bölcsöde Vezető: Király Veronika
tel.: 06-20 405-5397

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.  

Web: www.uromibolcsode.hu

Mindent a kicsikért az ürömi bölcsődében!

Szeptember elejétől ismét várja kis vendégeit az ürömi Hóvirág Bölcsőde! A közel 150 millió forintos uniós támogatással létrehozott korszerű intézmény 2010 őszén kezdte meg működését. Hamarosan ismét beiratkozás! Jelentkezni április végén, illetve május elején lehet.

 

„Legfőbb célunk egy olyan támogató környezet megteremtése volt, ahol az ürömi, dolgozó szülők nyugodt szívvel és örömmel hagyhatják bölcsődés korú gyermekeiket. Az első év egyértelműen az összecsiszolódásról szólt, amely mind a gondozó személyzet, mind a gyermekek számára sikeresen zárult” – összegzi az elmúlt közel egy év tapasztalatait a bölcsőde vezetője, Csordásné Tőkés Katalin, aki maga is három kisgyermek édesanyja. Hangsúlyozza, kollégáival igyekeznek minden segítséget megadni a szülőknek és gyermekeiknek abban, hogy az egymástól való elszakadás élménye minél kevésbé viselje meg a családokat.

 

Elmondása szerint a bölcsőde mintegy 400 négyzetméter alapterületen fekszik. A négy, egyenként 40 négyzetméteres csoportszobát gyönyörűen kialakított udvar és rengeteg játék veszi körül. Az épület tervezése, kivitelezése közben a manapság rendkívül fontos energiahatékonyságra is nagy figyelmet fordítottak. Felszereltek napkollektorokat, amelyek a melegvíz előállításában segítik az intézményt. A csaptelepeket olyan szerkezetekkel látták el, melyek gátolják a felesleges vízfogyasztást. Az ereszcsatornákban fűtőszálakat helyeztek el, hogy a jégcsapképződést megakadályozzák, hiszen az intézménybe olyan pici gyerekek járnak, akiknek a biztonsága mindennél fontosabb. Természetesen a gyermekek biztonságára az épületen belül is fokozottan figyelnek. Az intézmény kapuját ezért minden nap 9.15 és 12.00 óra között, valamint az étkezések idején – amely a gondozónőktől és dajkáktól maximális figyelmet követel meg – zárva tartják.

 


 

Katalin mindig is erre a pályára készült. A Kossuth Gimnázium és Pedagógiai szakközépiskolában tanult, majd a Wargha István Pedagógiai Főiskolán végzett. Ezután tizenegy évig dolgozott egy zuglói óvodában, ahová óvónéninek a mai napig visszavárják. Gyakorló háromgyermekes anyukaként, egyben bölcsődevezetőként úgy véli, egy ilyen intézményben elengedhetetlen a szeretetteljes, biztonságos, családias légkör, hiszen ebben a korai életciklusban a kisgyermek számára a legfontosabb a személyes kötődés, a valakihez tartozás érzése. „Ezen kívül fontosnak tartom, hogy az ürömi Hóvirág Bölcsőde ne csak egy intézmény legyen, hanem a közösségi élet fontos részévé is váljon, így az itt élők a dolgozókat is megismerjék” – hangsúlyozza Csordásné Tőkés Katalin.


Süni csoport

 

A Süni csoport gondozónői Alakszai Viktória és Lita Gréta, akiknél mindig történik valami. Csoportjukban nagy a nyüzsgés, sok a játék, a nevetés. Viktória 6 hónapja dolgozik a bölcsődében, vidám személyiség, énekel, körtáncot jár a kicsikkel. Gréta is lelkiismeretes gondozónő, amolyan „tyúkanyó”, hozzá is mindig fordulhatnak a gyerekek. Neki már saját gyermeke is van, aki kiscsoportos a helyi óvodában. Szaktanfolyami képzésre jár, hamarosan képzett gondozó néni válik belőle.

 

Méhecske csoport

 

A Méhecske csoportba járnak a kisebb gyermekek. Gondozónőik Szabó Mónika és Balla Orsolya. Mindketten fiatalok és lelkesek, akik igyekeznek megtalálni a hangot a gyerekekkel. Saját gyermekeik ugyan még nincsenek, de talán épp ezért élvezik annyira a kicsikkel való munkát. Nekik még sok-sok tapasztalatra van szükségük, de a bölcsődében dolgozó idősebb gondozónők szívesen segítik munkájukat ötleteikkel, tapasztalataikkal. Mónika már megkezdte a kisgyermeknevelő-, gondozó tanfolyamot, amelyet várhatóan szeptemberben sikeres vizsgával lezár.

 

 

Katica csoport

 

A Katica csoportban szintén a nagyobb gyermekek élik életüket. Gondozó nénijük Borisné Szilágyi Piroska és Máté Lajos Ottóné. Piroska már régóta foglalkozik gyermekekkel. Ürömön a régi bölcsődében is elismert gondozónő volt, hivatását akkor volt kénytelen abbahagyni, amikor a bölcsődét megszüntették. Ezután néhány évig az egészségügy területén dolgozott, míg lehetősége nem nyílt újra az ürömi gyermekek ellátásának szentelni életét. Andi néni évekig gyermekek felügyeletével foglalkozott, többek között táboroztatásokat vállalt szabadidejében, valamint babysitterként dolgozott több családnál. Mindketten saját gyermeket is nevelnek, bár ők már lassan kirepülnek a családi fészekből.

 

 

Pillangó csoport

 

A Pillangó csoportba járnak a legkisebbek. A gondozónők Baranecz Nikoletta és Murányi Ildikó. Nikinek két gyermeke született, a nagylánya a helyi általános iskolába jár, a kisfia pedig óvodás. Nagyon szeret barkácsolni, s bár még a picikkel nem tudja ezt a kedvtelését gyakorolni, de a csoport dekorációját szívesen magára vállalja. Ildikó szintén évekig az ürömi bölcsőde tagja volt, majd néhány év kihagyás után most ismét gondozónőként dolgozik. Nagyon szereti a gyerekeket, férjével három gyermeket indítottak útnak. Hivatásának érzi ezt a szakmát, és bár a szülők felé eleinte nehezen nyílik meg, de munkáját rendkívül odaadóan végzi.

 

 

 

 Dajkáink, segítőink, akik nélkül mit sem érne a munkánk:

 

Tancsa Tímea egy gyermeket nevel, valamint a Katica és a Pillangó csoportban segít. A bölcsisek nagyon szeretik, mert Timi néni mindenre kapható, ha egy kis bolondozásról van szó. Mesét olvas, játszik, terít, öltöztet, elkészíti az ágyakat a pihenéshez, esténként pedig csillogóvá varázsolja a két csoportszobát, hogy másnap reggel a „gondos kezek” újra birtokba vehessék az épület ezen részét.

 

Witzenleiterné Lővei Magdolna a Süni és a Méhecske csoport nélkülözhetetlen segítője. A csoportszobák tisztántartásán és rendjén túl feladatának érzi a gondozó nénik munkájának megkönnyítését. Magdi néni segít öltözni, ebédeltetni, minden játékot gondosan lefertőtlenít, valamint nagy szeretettel fordul a gyermekek felé, hiszen saját maga is gyakorlott édesanya.

 

Gyimesi Angéla a bölcsőde „mindenese”. Feladatai között szerepel a bölcsi teljes területének tisztán tartása, aterítők, előkék, pelusok mosása, vasalása, valamint az összes „elromlott, leesett, tönkrement, nem működik, de jó lenne ha… dolog megjavítása”. Rendkívül sokoldalú személyiség, gyakorló nagymama, aki szabadidejében karitatív közszerepléseket is szívesen vállal.

 

Terényiné Hersics Andrea két kislány fáradhatatlan édesanyja, aki a konyhában érzi otthon magát. Neki köszönhető, hogy a gyermekek időben megkapják az enni-, innivalót. Mosogat, tálal, takarít, és mindezt olyan jókedvűen teszi, hogy a bölcsőde összes dolgozója belőle merít energiát egy-egy fáradt nap után.

 

Molnár Gabriella a bölcsődetitkár. Intézi az ebédrendeléseket, a bölcsődei iratok naprakész iktatását. Két gyermeket nevel, pici lánya a bölcsődei élet aktív részese. Gabi is szereti a kreatív lehetőségeket megragadni, jó kézügyességgel rendelkezik, amelyet mindenki igyekszik teljes körűen kiaknázni.

 

Csordásné Tőkés Katalin végül felhívja a figyelmet a beiratkozásra, amelyre a szülőknek április 27-28-án, valamint május 10-én 8.00 és 17.00 óra között van lehetősége. A beiratkozás feltétele az ürömi állandó bejelentett lakcím, illetve az érvényes munkáltatói igazolás. A felvételről még a nyáron értesítik a jelentkezőket. További részletek a www.uromibolcsode.hu/ honlapon.


 
FacebookIWIWSatartlapGoogle bookmarkTwitterMyspace bookmark