Története

korabeliuromA terület már a római korban is lakott volt. A 12. században a Nyulak szigeti (ma: Margit-sziget) apácakolostor birtoka volt.

A 13. században a királyi vincellérek faluja volt. A vasútállomástól délre fekvő hegy lejtőjén helyezkedett el Óbudaörs, egy elpusztult középkori falu, aminek lakosai szintén szőlőt műveltek[3]. A település alatt meghúzódó pincerendszer az ürömi borkultúra évezredes hagyományait őrzi. A 19. században már József nádor uradalma. – A nádor fiatalon elhunyt első felesége, Alexandra Pavlovna Romanova orosz nagyhercegnő (17831801), I. Pál orosz cár legidősebb leánya – itt talált nyughelyet. A restaurált Pavlovna sírkápolna jelenleg Üröm legfőbb nevezetessége. Pavlovna halála máig vitatott, egyesek szerint császári ügynökök megmérgezték, meggátolandó a cár és a magyarok közti kapcsolat elmélyülését.

A falu történetének megrázó eseménye volt a németek kitelepítése a második világháborút követően. Üröm településen a statisztikák szerint 1448 embert fosztottak meg javaitól és telepítettek ki. Ez volt az egyik legnagyobb méretű kitelepítés az országban. [1].

Jelene

2011uromkepA település fejlődését jelentősen befolyásolja, a főváros közelsége. Arculata hasonló a Budapest környéki kertvárosokéhoz. Az utóbbi években három hatalmas lakóparkkal is bővült. A falu távlati fejlesztését alapvetően az épülő M0-s autópálya nyomvonala határozza meg. Ennek a pontos helye ma még nem ismert, de több változat szerint közvetlenül a falu belterülete mellett haladna. A lehetséges környezeti hatásokat mutatja be ez a videó


 
FacebookIWIWSatartlapGoogle bookmarkTwitterMyspace bookmark