Használt sütőolaj begyűjtése

Felhívom a lakosság figyelmét arra, hogy Üröm Község Önkormányzata szerződést kötött a lakosságnál keletkezett és összegyűjtött használt sütőolaj begyűjtésére.

 

A szerződéskötést követően december hónaptól az új szolgáltatást ingyenesen veheti igénybe a település teljes lakossága.

Két gyűjtőpont került kijelölésre:

  • Polgármesteri Hivatal udvarában (Iskola utca 10.)
  • Családsegítő Szolgálat, Idősek Klubja udvarában. (Ady E. utca 6.)

A gyűjtőpontok nyitva-tartása: Minden szerda 08.00 - 16.00 óráig.

A használt sütőolaj a szolgáltató által erre a célra telepített 240 literes, sárga színű, műanyag és zárható gyűjtőedénybe helyezhető el. (A veszélyhelyzet visszavonását követően ezen időpont változhat.)

A gyűjtés szabályai: Az elszállító cég által telepitett tárolóban kizárólag a háztartásban keletkezett sütőolaj helyezhető el. Zárható tetejű műanyag palackban vagy befőttesüvegben, melyet úgy kell lezárni, hogy az a gyűjtőedénybe ne folyjék ki.

Az elszállítást a Biotrans Környezetirányítási és Hulladékgazdálkodási Kft. végzi.

A háztartásokban évente több tízezer liter sütőolajat és sütőzsírt használnak fel. A többször felmelegített sütőolaj és sütőzsír rákkeltő és toxikus anyagokat tartalmaz. Ezek egy része a lefolyókba, szemétgyűjtőkbe és a természetbe kerül, mely hatalmas károkat okoz. -A csatornahálózatba kerülő olaj alacsony hőfoka miatt a csatornafalra tapad, melyre további szennyeződések rakódhatnak rá, csökkentve ezáltal a lefolyócsövek áteresztő képességet, és dugulásokhoz vezetnek. -A földbe és az élővizekbe jutva súlyos környezeti károkat okoz. Egyetlen liter használt sütőzsiradék 1 millió liter ivóvizet képes fogyasztásra alkalmatlanná tenni. -Elégetése esetén rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe.

Környezetünk megóvása közös célunk, ezért kérjük a lakosságot, hogy lehetőség szerint vegyék igénybe az új szolgáltatás lehetőségét.

Környezettudatos magatartással hozzájárulhatunk lakókörnyezetünk állapotának javításához. Üröm Község Önkormányzata